Vuur speelt een centrale rol in veel bushcraft activiteiten. Of je nu materialen wilt bewerken, zelf vuur wilt leren maken of je maaltijden wilt bereiden, een goed vuur is onmisbaar.
Daarnaast draagt het ook bij aan de sfeer van je kamp of shelter. Het maken van vuur brengt echter ook risico’s met zich mee, zowel voor de natuur om je heen als voor jezelf en je kampleden.
In dit artikel bespreek ik de basisprincipes voor het aanleggen van een vuurplek, met de focus op het langdurig gebruik van dezelfde plaats.
Bij het maken van vuur is het belangrijk om je gezond verstand te gebruiken. Houd deze drie basisregels altijd in gedachten:
- Maak geen vuur waar het niet is toegestaan.
- Maak geen vuur zonder dat je blusmateriaal klaar hebt staan.
- Maak geen vuur als het niet echt nodig is.
Stappenplan
Voor het maken van een vuurplaats heb je niet veel nodig, maar enkele materialen kunnen de efficiëntie en veiligheid aanzienlijk verbeteren, zoals een schep en een emmer of zak.
Zoek de juiste plek
Begin met het zoeken naar een geschikte locatie voor je vuur. Kies een plek die zo ver mogelijk van bomen en struiken af ligt.
Als het koud is, kun je ervoor kiezen om je vuur tegen een grote steen of rots te maken, zodat de warmte wordt gereflecteerd.
Net zoals bij het kiezen van je slaapplek, moet je rekening houden met je eigen veiligheid, de windrichting, mogelijke vochtophoping bij regenval, en zelfs het uitzicht, waarom niet?
Graaf de plek uit
Bepaal waar je je vuur wilt maken en markeer deze plek met een steen of stok.
Graaf vervolgens de bovenste laag van de bodem af en verzamel deze op een plek waar je het later weer kunt terugleggen, mocht je de vuurplek willen opruimen.
Graaf ongeveer een meter rondom het middelpunt van je vuur. Verwijder de graszoden en bewaar ze om later terug te plaatsen.
Dit voorkomt dat het gras en de wortels eronder verbranden.
Laatste controle
Controleer of er nog takken, planten of andere brandbare materialen in de directe omgeving liggen die je wilt beschermen tegen verbranding.
Houd ook rekening met de bodem: bos- en veengrond zijn gevoeliger voor verbranding en kunnen ondergronds blijven smeulen.
Bescherm de ondergrond indien nodig met stenen of een extra laag zand.
Voorbereiding van de kampvuurplek
De kampvuurplaats in dit voorbeeld wordt aangelegd op eigen terrein.
De bodem bestaat hoofdzakelijk uit gras en zand, waardoor er weinig risico is voor een ondergrondse brand.
We zorgen ervoor dat de plek ver genoeg verwijderd is van bomen, struiken en grotere grassen.
Nadat we de eerste laag grond hebben verwijderd en netjes opzij hebben gelegd, ziet het er ongeveer zo uit:
Graszoden behouden en terugplaatsen
Uiteraard bewaren we de graszoden en andere bodembedekkers, zodat we deze na gebruik kunnen terugplaatsen.
Dit zorgt ervoor dat de natuur minimaal wordt verstoord. Hieronder zie je een voor- en na foto van de kampvuurplek:
Klaar om te koken
In dit voorbeeld maken we een kampvuurplek die we gaan gebruiken om te koken. Een sleutelgatvuur is hier perfect voor.
We maken een grote cirkel en een iets kleinere cirkel daarnaast, zodat we steeds kooltjes kunnen verplaatsen en de temperatuur goed kunnen regelen.
Gebruik je verstand
Zoals we al eerder aangaven, is het belangrijk om je volle verstand te gebruiken bij het aanleggen en het gebruik van een kampvuurplek.
Let op vermoeidheid, het gebruik van alcohol, en stel jezelf altijd de vraag of het echt nodig is om een kampvuurplek aan te leggen. Veiligheid gaat altijd voor!