Tips voor winterkamperen

Laatste update:

Geschreven door:Patrick Heijmans

Wie denkt dat kamperen alleen iets is voor de zomer, heeft het mis. Winterkamperen wint steeds meer aan populariteit, mede omdat de materialen steeds beter worden.

Met de juiste uitrusting kun je zelfs in de kou comfortabel genieten van de natuur. Hier deel ik mijn tips en ervaringen voor een geslaagde winterkampeervakantie.

Kies het juiste materiaal voor winterkamperen

De basis voor winterkamperen begint bij goed materiaal. Een verkeerde keuze kan grote gevolgen hebben, zoals ziek worden onderweg.

Dat wil je natuurlijk voorkomen. Daarom raad ik je aan om een 4-seizoenen tent mee te nemen. Deze tenten zijn speciaal gemaakt om bestand te zijn tegen winterse omstandigheden, maar zijn ook prima te gebruiken in de andere seizoenen.

Zo hoef je je geen zorgen te maken dat het te warm wordt in de lente of zomer.

Essentiële uitrusting naast je tent

Een goede tent is een goed begin, maar er is meer nodig om warm te blijven. Een goede slaapzak is onmisbaar; eentje die je warm houdt als de temperaturen flink dalen.

Het is handig als de slaapzak goed aansluit op je lichaam, zodat er geen warmte ontsnapt. Daarnaast raad ik een wat hogere slaapmat aan, zodat je niet direct op de koude grond ligt.

Dit helpt echt om de kou buiten te houden en zorgt voor een betere nachtrust.

Tip: Omdat je in de winter snel stijve spieren kunt krijgen door de kou, is het belangrijk om niet te bezuinigen op je slaapmat. Een comfortabel matras kan een wereld van verschil maken.

De juiste kleding voor winterkamperen

Met de tent en slaapzak op orde, is het tijd om naar je kleding te kijken. Winterkamperen betekent niet alleen stilzitten in de tent, maar ook genieten van buitenactiviteiten zoals wandelingen of misschien zelfs een berg beklimmen.

Laagjes zijn je beste vriend in de winter. Begin met een basislaag, zoals thermisch ondergoed dat vocht afvoert en je droog houdt.

Daaroverheen komt een isolerende tussenlaag, zoals een coltrui, die je warm houdt. Sluit af met een buitenlaag, zoals een stevige winterjas die je beschermt tegen wind en neerslag.

Accessoires voor extra comfort

Naast de basisuitrusting zijn er een paar accessoires die niet mogen ontbreken. Denk aan goede handschoenen, een warme muts en stevige wandelschoenen.

Ook gaiters kunnen handig zijn om je benen droog te houden in de sneeuw. En vergeet niet een zonnebril mee te nemen; ook in de winter kan de zon fel zijn, zeker als er sneeuw ligt.

De tent opzetten in de winter

Eenmaal op de kampeerplek is het belangrijk om snel en efficiënt te werk te gaan bij het opzetten van de tent. Zoek een vlakke ondergrond en vermijd rotsachtige plekken, want haringen zijn lastig in bevroren grond te slaan.

Heb je geoefend met het opzetten van je tent? Dat scheelt een hoop gedoe als je handen beginnen te verkleumen.

Eten en drinken: Houd je energie op peil

In de winter is het extra belangrijk om goed te eten. Je lichaam verbruikt meer energie om warm te blijven. Kies voor warme, voedzame maaltijden met veel koolhydraten. Pasta met pesto en wat spekjes is eenvoudig, lekker, en geeft je de energie die je nodig hebt.

Neem ook snacks mee voor onderweg, zoals noten of energierepen, om je energieniveau op peil te houden. Vergeet niet te drinken; een thermosbeker met warme thee of koffie doet wonderen om je op te warmen.

15 Tips voor een warme winterkampeervakantie

  1. Controleer altijd de weersomstandigheden voordat je vertrekt.
  2. Kleed je in lagen om warmte goed vast te houden.
  3. Blijf droog; nat worden in de kou kan gevaarlijk zijn.
  4. Slaap met je spullen zoals schoenen in je slaapzak om ze warm te houden.
  5. Zorg dat je ‘s nachts niet hoeft te plassen; dit kan je slaap verstoren en je lichaamswarmte verlagen.
  6. Voorkom bevriezing van de waterleiding in je camper of caravan.
  7. Gebruik een goed geïsoleerde tent, caravan of camper.
  8. Zorg voor een voldoende gevulde gasfles.
  9. Adem niet in je slaapzak om vocht binnenin te voorkomen.
  10. Isoleer je tent met een klein oppervlak om warmte vast te houden.
  11. Zorg voor goede ventilatie om condens te verminderen.
  12. Gebruik een warmwaterkruik om jezelf snel op te warmen.
  13. Gebruik de juiste haringen voor sneeuw en ijs.
  14. Verwijder ochtendvorst van je tent om het materiaal te beschermen.
  15. Laat geen sporen achter; respecteer de natuur.

Winterkamperen checklist

Om ervoor te zorgen dat je niets vergeet, hebben we een handige checklist samengesteld. Heb je deze spullen al ingepakt? Ze mogen niet in je reiskoffer of tas ontbreken om onbezorgd aan je vakantie te beginnen.

SneeuwschepOntdooisprayHaspel
Bezem / handvegerGrondzeil (liefst wat dikker) Olielamp
IJsharingenTegels voor in de voortent Vloeistofkachel
Klauwhamer (rubber)Elektrische kachelFöhn
ReisdocumentenContant geld 

Waar kan je in de winter kamperen?

Er zijn in Nederland genoeg plekken waar je kunt winterkamperen. Check onze kaart voor een overzicht van campings die het hele jaar door open zijn. Mis je nog een camping? Laat het ons weten.

Tijd om eropuit te gaan

Ben je klaar om de uitdaging van winterkamperen aan te gaan? Het kan een unieke en avontuurlijke ervaring zijn, of je nu een doorgewinterde kampeerder bent of net begint.

Gebruik deze tips en checklist om je voor te bereiden, vul je uitrusting aan waar nodig, en geniet van je winterse kampeeravontuur. Waar ga jij dit jaar heen?

Plaats een reactie