Vuur maken met vuursteen, dat voelt heerlijk primitief. Met alleen een steentje en een stukje staal. Maar niet zomaar elk stukje staal, daar kom ik zo op terug.
Misschien heb je nog nooit een vuursteen in handen gehad. Voor mensen in Zuid-Limburg is het echter een bekend verhaal.
Die grijze stenen die je in de bossen rondom oude mijnen vindt. Vandaag neem ik je mee naar de Sint-Pietersberg in Maastricht. Ook dat is bushcraft.
Rondom deze berg liggen veel groeves, en de vuurstenen liggen er voor het oprapen.
Ik parkeer de auto vlakbij Chateau Neercanne en vervolg mijn weg te voet door het pittoreske dorp.
Het is nog vroeg en er hangt dauw over de weilanden. Dat zorgt voor een prachtig uitzicht, maar laat ook zien hoe vochtig de nacht was. Onderweg verzamel ik wat materialen die we later zullen gebruiken.
Clematis zaden
Om te beginnen verzamel ik wat zaden van de clematis, rond deze tijd van het jaar vind je er hier volop.
Ik pluk één tot twee handenvol en bewaar de zaden in mijn borstzak.
In mijn vest hebben ze de kans om overtollig vocht kwijt te raken en drogen ze al een beetje op door mijn lichaamswarmte.
Vuurstenen
We gaan verder het bos in, waar de paden vol liggen met vuursteen.
In de bermen steken de nu dorre grassprieten boven de groene uit, ideaal om te plukken. Ik verzamel een goede handvol en terwijl ik wandel, verwijder ik de minder goede of te natte sprieten.
Houtskoolzwam
Onderweg stuit ik op een gevallen beuk op een bijzondere paddenstoel: de houtskoolzwam.
Een prachtig stukje natuur om vuur mee te maken, want de binnenkant lijkt, zoals de naam al zegt, op houtskool.
Deze paddenstoel is echter een bedreigde soort en we bevinden ons in een kostbaar stukje natuur, dus ik laat hem met rust.
Ooit groeiden ze achterin mijn tuin. Voordat ik verhuisde, heb ik ze geplukt en laten drogen. Later zal ik demonstreren waarom deze paddenstoel zo handig is.
Na een half uurtje bergopwaarts lopen, komen we aan op een plek die me perfect lijkt. De zon schijnt door de bomen en er waait een klein briesje.
Dit is een goed moment om de eerder verzamelde materialen even in de zon te leggen en te laten luchten. Ondertussen laat ik jullie de inhoud van mijn “tondeltas” zien.
Tondeltas
Nu de natuur ons al geholpen heeft door de materialen wat te drogen, kunnen we alles verzamelen en voor ons uitstallen.
Ik vind een groot stuk schors op de grond en gebruik het als ondergrond om mijn “ingrediënten” netjes uit te leggen. Ik werk graag van links naar rechts, te beginnen met de vuursteen en de vuurslag.
Die vuurslag heb ik een paar jaar geleden zelf leren smeden. Om echt vonken te kunnen maken, moet het staal een hoog koolstofgehalte hebben.
Heb je geen vuurslag, dan kun je een oude vijl of een mes met hoog koolstofstaal proberen. Let wel op je vingers.
Omdat een beeld meer zegt dan duizend woorden, heb ik een video gemaakt waarin ik laat zien hoe ik te werk ga en waarom ik bepaalde keuzes maak tijdens dit proces.
Vuursteen om vuur mee te maken
Vuur maken op deze manier is een kwestie van oefenen. Probeer vooral verschillende methodes uit.
Onthoud wel dat een goede voorbereiding het halve werk is. Ik heb nog nooit twee keer exact dezelfde bundels gemaakt om vuur mee te starten, het hangt allemaal af van wat je voorhanden hebt.
In het begin is het handig om wat extra, al gedroogd materiaal van thuis mee te nemen. Vuur maken is niet altijd eenvoudig, en een beetje succes kan je motivatie een flinke boost geven!
Maar zelfs als je denkt dat je het onder de knie hebt, herinnert Moeder Natuur je er wel aan dat ze de baas is.
Denk altijd aan de veiligheid en het brandgevaar in je omgeving voordat je begint met vuur maken.
Het is niet overal toegestaan, en elk jaar ontstaan er toch weer brandjes in ons kleine, kostbare landje. Vraag daarom eerst na of en waar je open vuur mag maken, en houd je aan de regels.
Ik hoop dat dit artikel je een duidelijk beeld heeft gegeven van hoe je vuur kunt maken met vuursteen en je voldoende handvatten biedt om zelf aan de slag te gaan.
Daarnaast hoop ik dat ik je heb geïnspireerd en gemotiveerd om eropuit te trekken en het zelf te proberen.
Heb je nog vragen? Laat ze dan vooral achter in de comments onder het artikel. Jouw vraag kan namelijk ook andere lezers helpen. Pak je spullen en ga op avontuur, de natuur wacht op je!
Hoi Jelle,
Wat een fijn artikel en duidelijk filmpje! Ik krijg met mijn vuurslag en steen wel vonken maar vind het moeilijk ze op te vangen op het verkoold katoen. Of het valt erop en blijft niet gloeien. Na dit artikel en filmpje denk ik dat mijn katoen ook te vochtig is dus daar ga ik wat mee experimenteren. Ook zie ik dat je ruim de tijd neemt om de temperatuur omhoog te krijgen, ik moet nog wat werken aan mijn geduld zie ik ???? klopt het trouwens dat hoe donkerder de vuursteen hoe beter de kwaliteit is?
Hee hallo!
Over de kleur valt inderdaad wat te zeggen. Dat geld echter niet voor vuurmaken, je kunt namelijk met heel veel stenen vuur maken. Het is niet de steen die de vonk geeft maar je vuurslag:) Een sterke of scherpe kei kan bijvoorbeeld ook. Soms zie je in films wel eens auto’s crashen waarbij veel vonken vrijkomen, hetzelfde princiepe:) Het is niet de straat of stoep die de vonk geeft maar het staal van de auto. Succes!