Ben je net als wij gefascineerd door haaientanden en wil je er zelf ook een aantal vinden? Dan zijn Borssele, Nieuwvliet (verdronken zwarte polder) of Cadzand in Nederland een goede plek om te beginnen met haaientanden zoeken.
Borssele en Cadzand liggen in de provincie Zeeland, aan de Westerschelde. Hier kun je op het strand haaientanden vinden die miljoenen jaren oud zijn. Lees verder en ontdek hoe je je eigen verzameling haaientanden kunt beginnen.
Hoe zijn deze haaientanden hier terechtgekomen?
Dat heeft te maken met de geologische geschiedenis van dit gebied. Vroeger was de Westerschelde een zee die in verbinding stond met de Atlantische Oceaan. In deze zee leefden veel haaien en andere zeedieren.
Door erosie en sedimentatie zijn hun fossielen in de bodem terechtgekomen. Door de getijden en de stroming worden deze fossielen soms losgewoeld en aangespoeld op het strand.
In een diepe laag zand zijn fossielen en haaientanden te vinden, maar door het uitgraven van de diepe vaargeulen in de Westerschelde worden deze overblijfselen nu blootgesteld.
Dit resulteert in een dagelijkse stroom van fossielen en haaientanden die aanspoelen op de stranden bij onder andere de Westerschelde. Soms worden de stranden opgehoogd met zand, waardoor er nog meer fossielen en haaientanden op het strand terecht kunnen komen.
Hoe kun je haaientanden herkennen?
Haaientanden hebben meestal een driehoekige vorm en een scherpe rand. Ze kunnen verschillende kleuren hebben, afhankelijk van het soort haai en de mineralen in de bodem.
De meest voorkomende kleuren zijn zwart en grijs. Sommige haaientanden zijn heel klein, andere kunnen wel 10 centimeter lang zijn. De tanden hebben een glanzende textuur en voelen glad aan wanneer je erover wrijft.
Probeer je dan ook op de kleur, vorm en glanzende structuur te focussen. En heb vooral geduld.
Heb je een haaientand gevonden dan kun je op https://www.paleontica.org/ zoeken van welk type haai de tand is die je gevonden hebt. Zo hebben wij al een paar mooie haaientanden gevonden van onder andere de koehaai en makreel haai (Isurus desori).
Tip: een haaientand kun je niet breken. Weet je dus niet zeker of het een haaientand is, probeer deze dan voorzichtig te breken.
Moet je haaientanden zoeken met eb of vloed?
Je kunt het hele jaar door haaientanden zoeken, maar de beste tijd is na een storm en bij laag water, eb dus. Kijk vooraf bijvoorbeeld op tidechart.com om te zien wanneer het eb en vloed is.
Dan heb je meer kans dat er nieuwe fossielen zijn blootgelegd. Je kunt het beste zoeken op het strand tussen de schelpenranden en het zand. Je hebt geen speciaal gereedschap nodig, maar een zeef of een schepje kan handig zijn.
Waar kun je het beste haaientanden zoeken?
Doordat wij best ver moeten rijden zorgen we dat we zeker weten dat er laag water is als we aankomen. Vooraf bepalen we of we naar Nieuwvliet, Cadzand of Breskens gaan.
Let goed op dat je een parkeerplaats uitzoekt die dicht bij een van de stranden is, zodat je niet al te ver hoeft te lopen voordat je kunt gaan zoeken.
Hieronder zie je een kaartje waar je het beste haaientanden kan zoeken.
Cadzand
Bij het strand van Cadzand kunt je heel makkelijk haaientanden zoeken. Als je dan toch in Cadzand bent loopt dat meteen even door naar het sculptuur van een haaientand. Die doet het altijd leuk op de foto’s. (meer info)
De verdronken zwarte polder
In het natuurgebied de verdronken polder zijn er vooral kleine haaientanden te vinden. Maar ook kun je er huidstekels van roggen en vissenwerveltjes vinden. Wij parken meestal bij Rent&Joy en lopen vanaf daar zo het strand op richting de radartoren.
Het zwin
Ten westen van Cadzand ligt natuurgebied het zwin. Hier kun je ook direct parkeren en loop je zo het strand op.
Borselle
Niet echt mooi om te wandelen, maar wel op te zoeken is Borselle, parkeren doe je bij de Kaloot (let op, dit is maar een kleine parkeerplaats). Vanaf daar ben je binnen 1 minuut op het strand.
Weet jij ook nog een goede locatie om haaientanden te zoeken? Neem dan even contact met ons op, of laat een reactie hieronder achter en we voegen deze toe aan de kaart.
Wat kun je doen met je gevonden haaientanden?
Je mag je gevonden haaientanden gewoon mee naar huis nemen. Zijn de gevonden haaientanden wat vies dan kun je deze schoonmaken met wat water en een borsteltje.
Daarna kun je ze eventueel bewaren in een doosje of een potje. Wij houden deze in ieder geval apart van de gevonden schelpen. Hebben we er genoeg dan komen deze in een vitrine te liggen natuurlijk. En misschien maken we van een grote haaientand wel een ketting!
Wil je meer weten over haaientanden zoeken in Borssele?
Bekijk dan onze video hieronder waarin we je meer tips en informatie geven. Wil je net als ons met een expert op pad? Neem dan contact op met Digna of Hester van wandelenenreizen.nl.
En als je vragen hebt, kun je deze stellen in de reacties of ons een bericht sturen. Veel plezier met haaientanden zoeken en laat vooral weten als je zelf ook haaientanden gevonden hebt.
Ga nu zelf op zoek naar haaientanden, en laat ons vooral weten of en wat je gevonden hebt, dat vinden we leuk.