Mijn meerdaagse kanotocht

Laatste update:

jelle

Geschreven door:Jelle Versluis

Droom je van een meerdaags kanoavontuur in de natuur? Hier lees je wat je moet weten om goed voorbereid op pad te gaan. Voor ervaren peddelaars is een paar dagen op het water misschien bekend terrein, maar toch zijn er een paar handige tips die ik graag met je deel. Dit artikel geeft je praktische tips om van jouw avontuur een succes te maken.

Voorbereiding op een kanotocht

Een goede voorbereiding is het halve werk. Hier een paar zaken om aan te denken:

  • Plan je route: Bedenk hoeveel kilometer je per dag wilt varen. Voor gevorderde kanoërs is 30 kilometer per dag haalbaar, maar neem je liever de tijd, plan dan 20 kilometer per dag in.
  • Wees voorbereid op omslaan: Hoe ervaren je ook bent, je kano kan altijd omslaan. Zorg voor waterdichte tassen en een droge set kleding. Alles wat los in de boot ligt, kan in het water belanden.
  • Comfort is belangrijk: In een kano heb je ruimte. Neem dus gerust een comfortabel stoeltje en een fijne slaapzak mee. Na een dag op het water is een beetje luxe best fijn!

Mijn kanoavontuur: van Semois naar Maas

Samen met mijn schoonvader bedenk ik regelmatig avonturen waar we vroeger alleen van konden dromen. Tijdens een rit door de Ardennen zagen we de Semois, een prachtige rivier die vanuit België naar Frankrijk stroomt en overgaat in de Maas.

Mijn schoonvader woont aan de Semois en ik in het zuiden van Limburg aan de Maas. Al snel ontstond het idee: kunnen we van zijn huis naar mijn huis kanoën? Dat kon! We besloten het traject van Chiny (België) naar Monthermé (Frankrijk) te varen, een tocht van zo’n 160 kilometer.

Omdat we eerder ervaring hadden met verschillende kano’s, kozen we dit keer voor de lichte framekano van Ally. Deze weegt slechts 17 kg, is makkelijk te dragen en bestand tegen ruwe ondergronden. We besloten elk in een eigen kano te varen voor wat extra comfort en ruimte.

Het plannen van de tocht

Na een avond plannen kwamen we tot de conclusie dat 160 kilometer te veel was voor één weekend. We besloten het avontuur op te splitsen in twee delen van 80 kilometer, zodat we twee keer een weekend konden varen.

Het eerste deel voeren we in oktober, om te genieten van de herfstkleuren en de kans om wild te zien. Het tweede deel stond gepland voor februari, in de hoop op sneeuw!

Met behulp van een kaart en een GPX-bestand wisten we precies waar we dammen, sluizen en dorpen zouden tegenkomen. Dit gaf ons een goed overzicht van de route en plekken om te lunchen, eten en overnachten.

De uitrusting

Omdat we rekening hielden met het omslaan van de kano, besloten we alle essentiële uitrusting in waterdichte tassen te bewaren en vast te maken aan het frame. Dit zorgde ervoor dat onze spullen droog bleven en de kano bleef drijven als deze vol zou lopen. Belangrijke spullen hielden we binnen handbereik in een kleine droogzak.

Om te slapen koos ik voor een DD Travel hangmat met een 3×3 DD tarp. Deze hangmat is waterdicht aan de onderkant, wat handig is als er geen bomen zijn om tussen te hangen. Als slaapzak gebruikte ik de DD Jura, geschikt tot -5 graden, met een underblanket voor extra warmte.

Koken deden we bij het kampvuur in een gietijzeren pan. Voor de snelle maaltijden hadden we een gasbrander en de Stanley kookset bij ons. Dit gaf ons de mogelijkheid om overal waar nodig een warm drankje of een snelle maaltijd te maken.

De kanotocht

Onderweg stopten we alleen voor lunch, een sanitaire stop of om een hindernis te omzeilen. Soms moesten we de kano over een dam tillen of met een touw door een hindernis trekken. In de avond maakten we een kampvuur, zetten onze slaapplaats op en begonnen met koken.

In februari, toen het sneeuwde, was het kampvuur een ware luxe. Niets is beter dan met een warme maaltijd en een biertje bij het vuur zitten en langzaam wegdromen onder de sterrenhemel.

De volgende ochtend zorgden we ervoor dat het vuur helemaal uit was en de plek netjes achtergelaten werd. Een snel kopje koffie, spek met ei als ontbijt, en dan weer de boot in voor een nieuwe dag op het water.

Conclusie

Een meerdaagse kanotocht is voor iedereen die zich prettig voelt op het water goed te doen. Of je nu in een hangmat aan de oever slaapt, een tent meeneemt of een huisje huurt, de natuur biedt volop mogelijkheden.

Heb je zelf een kanoavontuur beleefd? Deel je ervaring dan in de reacties hieronder!


4 gedachten over “Mijn meerdaagse kanotocht”

  1. Wow!
    Do you know if it’s possible to rent such canoes in the Netherlands/Belgium and what are the requirements to do so? It seems like an amazing activity.

    Beantwoorden
  2. Hi there as for requirements, there are little to none. The problem however is finding a place to rent them for several days in a row. I’m not familiar with such a business as these are private canoes.

    Beantwoorden

Plaats een reactie