Als je vaak lange tochten maakt of in de zomer wandelt, kun je bijna niet zonder een waterzak. Vroeger dacht ik dat zo’n waterzak alleen iets was voor de echte sportievelingen, maar dat is niet waar.
Dit jaar heb ik er zelf een gekocht voor mijn trainingen voor de Nijmeegse Vierdaagse. Vooral tijdens warme, soms hete weekenden, vond ik het veel fijner dan flessen die in mijn rugzak klotsen.
Je waterzak schoon en droog maken
Als je thuiskomt, is het belangrijk om je waterzak goed schoon en droog te maken. Zeker als je er niet alleen water, maar ook siroop of elektrolyten in hebt gedaan.
Dat is namelijk een perfecte voedingsbodem voor bacteriën en schimmels.
Helaas heb ik dit zelf moeten ondervinden: ik spoelde de zak altijd goed uit, maar het schoon en droog maken van het mondstuk was een lastige klus.
Twee weken voor de Vierdaagse gebruikte ik mijn zak voor het laatst.
Op de eerste dag ontdekte ik zwarte viezigheid in mijn mondstuk. De rest van de dag moest ik het doen met flesjes water en alcoholvrij bier.
Gelukkig kon ik de andere dagen een bidon lenen van mijn gastgezin.

Er zijn allerlei handige schoonmaaksetjes om je waterzak en slang schoon en droog te krijgen, maar het mondstuk blijft altijd lastig. Hieronder deel ik mijn stappenplan:
Waterzak leegmaken
Laat je waterzak helemaal leeglopen boven de gootsteen, of drink de laatste restjes op.
Omspoelen
Spoel de waterzak om met schoon water. Ik vul hem meestal tot de helft en laat het water door het opengedraaide mondstuk lopen.
Omspoelen met chloor
Dit is de belangrijkste stap: chloor ontsmet je waterzak. Bij de Bever kun je Hadex-druppels kopen.
Vul de zak halfvol met water en voeg de benodigde hoeveelheid chloordruppels toe (check de gebruiksaanwijzing). Laat het water weer door het mondstuk leeglopen, zoals bij het omspoelen.
Als je wilt, kun je deze stap nog een keer herhalen.
Mondstuk losmaken en weken
Maak het mondstuk voorzichtig los van de slang. Vul een schoon schaaltje met water en een paar chloordruppels en laat het mondstuk een half uur weken.
Waterzak drogen
Laat alle onderdelen goed drogen. Ik hang de zak, inclusief slang, ondersteboven aan een wasrek. Het mondstuk schud ik goed uit en leg ik op een schone theedoek.
De laatste druppeltjes kun je eventueel met keukenpapier verwijderen.
Opbergen
Berg de waterzak en het mondstuk droog en los van elkaar op. Voor extra zekerheid kun je een vochtvreter zakje toevoegen.
Voilà! Zo kun je je waterzak veilig opbergen. Vergeet niet om hem voor het volgende gebruik weer goed om te spoelen.

Je schone waterzak is klaar voor nieuwe avonturen. Maar hoe zorg je ervoor dat het water dat je erin doet ook echt drinkbaar is, vooral als je onderweg bent? Daarvoor is een betrouwbaar waterfilter essentieel. Lees onze Trailaqua waterfilter review en ontdek hoe je altijd van veilig drinkwater verzekerd bent
Heb je zelf ook nog tips? Laat het hieronder dan weten.
Bedankt voor het artikel Charlotte! Aan het mondstuk van de drinkzak van de Decathlon kun je aan het plastic gedeelte trekken (waar je in bijt). Die komt er dan eenvoudig vanaf en kun je zo goed schoonspoelen 🙂
Ik maak de drinkzak na gebruik schoon en bewaar hem dan in de vriezer. Doordat de zak onder 0 graden bewaard wordt nooit last van schimmelvormimg.
Bedankt voor deze tip Pj. Hier had ik inderdaad nog niet aan gedacht.