Voetverzorging voor wandelaars

Laatste update:

charlotte

Geschreven door:Charlotte Bax

Als wandelaar zijn je voeten je belangrijkste gereedschap. Zij brengen je overal naartoe. Het is dus belangrijk om goed voor ze te zorgen, maar hoe doe je voetverzorging dan?

Wat ik altijd doe zijn deze 3 stappen:

Je voeten verzorgen voordat je gaat wandelen

Als je, net als ik, veel wandelt, lees bijvoorbeeld mijn artikel over het plannen van de West Highland Way hike, dan is het belangrijk om je voeten in tiptop conditie te houden, zodat je tijdens en na het wandelen zo min mogelijk problemen en ongemakken ervaart.

Schoenen en sokken

Zorg voor goed passende schoenen van goede kwaliteit: een zool die tegen een stootje kan, goede vering, en een voetbed wat je eventueel uit de schoen kunt halen om te drogen of vervangen.

Loop nieuwe wandelschoenen goed in.

Net zo belangrijk zijn je sokken. Draag geen katoenen sokken: die houden vocht vast, wat zorgt voor schuurplekken en blaren.

Kies liever voor wollen of kunststof sokken, die je zweet goed afvoeren. Ten slotte is er nog een ruime keuze in opties als dik, dun of met extra zachte badstof padding onder de zool (mijn favoriet).

Mijn tip: Neem ook wat voetwol mee, Voetwol helpt om dat te voorkomen door het vocht op te nemen. Zo blijft je huid droog en voorkom je irritaties.

Zweetvoeten

Heb je vaak last van zweetvoeten, dan zijn er een aantal trucjes om die in het gareel te houden. Zweetvoeten vergroten de kans op blaren en dat willen we natuurlijk niet.

Bij veel schoenmakers kun je potjes zinkoxidezalf kopen (je kunt het ook zelf maken). Zinkoxide is namelijk niet alleen een ingrediënt voor zonnebrandcrème, maar ook zeer effectief tegen overmatig zweet.

Smeer je voeten een periode 1 à 2x per week in voor het slapen gaan. Je hebt dan vrij lang minder last van zweetvoeten. Merk je dat je weer meer zweet? Smeer dan weer een paar keer.

Teennagels

In Nederland niet zo’n issue, maar als je van heuvelachtig gebied of zelfs bergwandelen houdt, weet je al precies waar ik op doel.

Wanneer je teennagels te lang zijn, kan dat ontzettend pijnlijk zijn bij afdalen, en op de lange duur zelfs leiden tot zwarte en afvallende nagels. Yikes. Houd ze kort. Knippen is het makkelijkst wanneer je net gedoucht hebt.

Preventief tapen

Weet je van jezelf dat je altijd op een bepaalde plaats een schuurplek of blaar krijgt? Plak die plek dan preventief af met sporttape.

Zo schuurt het minder (en het is een stuk goedkoper dan blarenpleisters). Lastige hoekjes en tenen kun je het beste afplakken met leukopor dat is papieren tape.

Voetverzorging tijdens het wandelen

Natuurlijk zijn er ook zaken waar je rekening mee moet houden tijdens het wandelen:

Lucht je voeten

Bij een blokje om van 10 kilometer niet zo van toepassing, maar wanneer je langere tochten loopt, is het belangrijk om halverwege de dag je schoenen en sokken even uit te trekken en je voeten te laten drogen aan de lucht.

Vochtige huid is gevoeliger voor blaren. Je kunt je sokken aan de lucht laten drogen als je daar de tijd voor hebt, maar je kunt ook een schoon extra paar meenemen.

Talkpoeder

Ook voor onderweg is er een hulpmiddel tegen zweetvoeten: talkpoeder. Dit was één van mijn lifesavers tijdens de Nijmeegse Vierdaagse van 2019. Mijn voeten bleven lekker droog en glad en pas halverwege de laatste dag had ik mijn eerste blaar.

Go talkpoeder! Mijn favoriet is de variant met menthol, lekker fris. Gewoon te koop bij de drogist.

Blarenprikset

Dit heb ik standaard bij me. Ik ben enorm voorstander van blaren laten indrogen wanneer daar de gelegenheid voor is, maar bij lange afstanden en trektochten is dit onmisbaar.

In mijn kitje zitten alcohol, gaasjes, naalden en sporttape. Met de alcohol en gaasjes kan ik makkelijk mijn naald en de omgeving van de blaar ontsmetten.

Even prikken, leegdrukken met een schoon gaasje, en dan superstrak tegen de huid aftapen.

Scheelt ontzettend veel pijn en ongemak, en als je de Nijmeegse loopt ook uren wachten bij een prikpost.

Voetverzorging na het wandelen

Je hebt je voeten flink hard laten werken, nu is het tijd om lief voor ze te zijn en ze te verwennen.

Schoenen uit

Niks is lekkerder dan direct je schoenen uit na een lange wandeling, en je sokken ook direct. Ik vind het heerlijk om dan op van die zachte, foamy slippers te lopen.

Je belast dan net wat andere punten onder je voeten dan je de hele dag gedaan hebt, en dat is zo’n verademing.

Ook kunnen je voeten dan lekker afkoelen en opdrogen.

Voeten wassen

Afhankelijk van je situatie heb je hier een heel verschillende aan mogelijkheden. Zit je in de middle of nowhere zonder voorzieningen, maak dan je voeten schoon met babywipes of laat ze lekker in een koude rivier hangen.

Let op: zorg dat er nooit zeep in de rivier of in een meer komt. Wil je je voeten toch écht wassen, haal dan een pannetje water en was je een flink eind van de waterbron.

Zo kan je zeepwater door de grond gefilterd worden voor het in de rivier komt.

Thuis heb je veel meer opties: heb je een bad, go for it. Zo niet, dan zijn een warme douche of een voetenbadje in de afwasteil ook ontzettend fijn.

Spierpijn na het wandelen? 17 tips van een expert

Bij de drogist (en ook bij diverse cosmeticamerken) kun je heerlijke bruistabletten voor voetenbadjes scoren, vaak met lavendel, pepermunt, of magnesiumzout.

Insmeren

Als laatste stap kun je je voeten insmeren met een heerlijke voetencrème of body butter. Zo houd je de huid (en je zorgvuldig opgebouwde eeltlaagje) soepel en krijg je minder snel last van pijnlijke kloven. Als bonus is het direct een lekkere massage 🙂

Ten slotte

Heb je last van rare dingen die je niet zelf kunt oplossen, zoals vreemde uitslag, ontstoken wondjes of constante pijn in spieren en pezen, ga dan naar de huisarts.

Hoe goed zorg jij voor je voeten?

Plaats een reactie