West Highland Way hike

Laatste update:

charlotte

Geschreven door:Charlotte Bax

Als er één meerdaagse hike in Europa perfect is om kennis te maken met het lange afstandswandelen, dan is het de West Highland Way wel.

Van bossen, weilanden en whisky-stokerijen tot de bekende munroes, het uitgestrekte wilde Rannoch Moor en tot slot de Ben Nevis: je krijgt het allemaal.

En het mooie is dat de route ontzettend duidelijk en veilig is en je eigenlijk nooit meer dan een dag verwijderd bent van beschaving.

Om deze diversiteit en veiligheid is de West Highland Way ongekend populair bij beginners én gevorderden. Er zijn zelfs genoeg ouders die deze trip met hun kinderen lopen.

Je voorbereiding is het halve werk

Natuurlijk begint zo’n lange afstandshike met een goede voorbereiding. We zijn wel mensen tegengekomen die het op de bonnefooi deden, maar dat Waren zeer ervaren lopers.

Het is aan te raden om thuis een planning te maken van dag tot dag: hoeveel kilometer loop je, waar overnacht je, waar kun je eten en water scoren? In deze blogpost vertel ik je over de volgende dingen:

  1. Training: Hoe fit ben je?
  2. Planning: wanneer ga je en hoe lang?
  3. Vervoer: hoe kom je in Milngavie (en weer thuis)?
  4. Food & water: Wat eet je onderweg?
  5. Overnachten: tent of hotel?
  6. Baggage transfer

Training

Om heel eerlijk te zijn: ik zie mezelf absoluut niet als een fitgirl. Ik sport niet wekelijks, ik houd vooral van lekker eten en let totaal niet op mijn dieet. Wel houd ik heel veel van wandelen.

Voordat je zo’n lange meerdaagse hike onderneemt, is het belangrijk om te weten wat je kunt en waar je grenzen liggen. Hoever wandel je op een dag in het vlakke Nederland?

En met een backpack van 10+ kilo op je rug? Ben je de volgende dag weer fris en fruitig? Ik kan je aanraden om in ieder geval fit genoeg te zijn om in Nederland zo’n 20-25 kilometer per dag te kunnen lopen met backpack.

Ook is het heel belangrijk om je gear te leren kennen. Zorg dat je alles een keer hebt geprobeerd om te kijken of je ermee om kunt gaan, of het compleet is en niet kapot is.

Nieuwe tent? Ga een weekendje op een camping in de buurt staan (of kampeer in je eigen achtertuin). Nieuw brandertje? Kook er een keer mee.

Tip: vergeet niet je voeten goed te verzorgen. Ze zullen het nodig hebben.

Planning

Een goede planning is key bij elke lange-afstandshike. Bepaal aan de hand van je eigen fitheid hoe lang je etappes kunnen zijn.

Wij liepen ongeveer 15 kilometer per dag en hebben daarom een planning van 9 dagen aangehouden, lekker relaxt en genoeg tijd om van de omgeving te genieten.

Vrij gebruikelijk is het om er 6-7 dagen over te doen, en we kwamen zelfs een paar militairen tegen die hem in 4 dagen wilden voltooien. Bikkels hoor.

Daarna hebben we bepaald wanneer we wilden gaan. De West Highland Way is goed begaanbaar tussen eind maart en oktober. Hoogseizoen is van mei tot augustus. Een aantal tips:

  • Mei is de droogste maand en heeft nog nauwelijks midges, maar is daarmee ook heel populair. Verwacht drukte op de trail.
  • In juni moet je rekening houden met de Caledonian Challenge en de West Highland Way Race, alle accommodaties zijn dan ver van tevoren al volgeboekt.
  • Juli en augustus zijn qua temperatuur het meest comfortabel, maar ook dan is het ongelofelijk druk op de trail en de midges zijn niet te harden deze maanden.

Wij hebben uiteindelijk gekozen voor eind april: met een beetje geluk al wel de temperatuur en weinige neerslag van mei, maar nog geen midges en hordes toeristen.

En we hadden geluk. Het was prachtig warm, zonnig en droog weer, op 1 buitje tijdens de laatste etappe na.

Tip: Koop een Trailblazergids en markeer daarin waar je wilt overnachten. Reserveer van tevoren, zeker in het hoogseizoen, dan ben je verzekerd van een slaapplaats.

Vervoer

Natuurlijk moet je ook naar Schotland afreizen en weer terug naar huis. Hier heb je verschillende opties.

Vliegtuig

De snelste optie is met het vliegtuig: vertrek ’s ochtends rond een schappelijke tijd vanuit huis om op Schiphol te komen, vlieg naar Glasgow en eind van de middag zit je in Milngavie. Sneller kan niet. Milieuvriendelijker wel.

Boot

Een andere optie is de boot. Je kunt met de nachtboot van IJmuiden naar Newcastle, en dan met de trein verder richting Glasgow en Milngavie.

Trein

Een derde mogelijkheid is de trein: eerst door de tunnel naar London, daarna met de Caledonian Sleeper naar het noorden.

Terug vanaf Fort William

Vanaf Fort William kun je heel makkelijk met het OV terugkomen naar Glasgow of Newcastle. Treintickets kun je van tevoren kopen via Scotrail.co.uk en bustickets via Citylink.co.uk.

De bus naar Glasgow Airport is trouwens sneller dan de trein. Heb je voor de Caledonian Sleeper gekozen, dan kun je gewoon in Fort William opstappen voor je terugreis.

Tip: Boek je tickets flink op tijd, zo kun je van vroegboekkorting profiteren. Onze bustickets kostten bijna niks.

Foto © Charlotte Bax

Food & water

Wanneer je de hele dag aan het wandelen bent, verbrand je flink wat calorieën. Tel daarbij op dat je op bergachtig terrein wandelt, een zware backpack tilt en je in je tentje meer calorieën verbrandt om warm te blijven dan thuis in bed.

En je snapt wel dat je zoveel energie nodig hebt, dat je daar nauwelijks tegen op kunt eten.

Ofwel: Zorg voor calorierijk voedsel wat licht verteerbaar is en niet teveel ruimte en gewicht inneemt. Hoe meer calorieën per 100 gram, hoe beter.

In Milngavie heb je 2 grote supermarkten, dus daar kun je je eerste boodschapjes doen. Daarna kom je om de 2-3 dagen wel door een dorp waar je voedsel kunt inslaan.

Vaak hebben campings ook wel een klein winkeltje met basic essentials.

Wat wij aten op een dag

  • Ontbijt & lunch: hot cross buns, potato cakes, Mr kipling almond slices, chocolate chip pancakes, gingerbread cake – alles wat je makkelijk in je gezicht kunt duwen en waar flink veel calorieën in zitten. Met zijn tweeën deelden we vaak een complete verpakking.
  • Ongeveer ieder uur een kleine snack: vooral energierepen, mueslirepen, Kitkat en McVities Club. Verder ook wel pinda’s, zoutjes en M&M’s.
  • Avondeten: couscous, pasta of rijst waar alleen water bij hoefde (dat is in de UK beter te vinden in supermarkten dan in Nederland), en we hadden 1 zak Adventure Food goulash mee. Meerdere avonden in de pub gegeten.
  • Voor het slapen nog een snackje om het ’s nachts warm te houden.

Wat ik je vooral wil afraden is om eten in blik mee te nemen, dit is onnodig zwaar. Alleen kopen als je al op de camping staat en het diezelfde avond nog opeet.

Water

Iets wat speciale aandacht verdient hier is drinken. het is belangrijk om de hele dag door goed te drinken. Een vochttekort zorgt ervoor dat je minder helder bent, sneller struikelt en je gewoon naar en moe voelt.

Wij hadden per dag 2 liter water per persoon mee.

Op campings kun je gewoon uit de kraan bijvullen, dit is veilig (ook al smaakt het soms wat choorachtig).

Wil je uit de talloze beekjes en watervalletjes kunnen bijvullen, neem dan een waterfilter mee. Bij de Bever kun je voor 40 euro een waterfilter van Care Plus kopen, wat de Nederlandse naam is voor de door Amerikaanse thru-hikers geroemde Sawyer Mini.

Ook al ziet het water er prachtig helder en fris uit, FILTER ALTIJD. Je weet nooit of er stroomopwaarts een dood schaap in het water ligt.

Wat wij ook deden wat dagelijks 1 fles per persoon omtoveren tot sportdrank met de elektrolyte-tabletten van Nuun.

Niet alleen lekker, maar ook is het heel belangrijk om je mineralen tijdig aan te vullen om te voorkomen dat je kramp krijgt of een zouttekort ontwikkelt door je inspanning.

Overnachting & kosten

De West Highland Way is niet exclusief voor kampeerders. Langs de route zijn genoeg hotels, hostels en B&B’s om iedere wandelaar te accomoderen, wat je stijl ook is.

Wij zaten onze eerste nacht in een hotel. Niet alleen omdat de campings van Milngavie ver uit de route lagen, maar ook omdat dat super relaxt is met de laatste boodschappen en voorbereiden op je startdag.

Kamperen

Reken op zo’n £6-10 per persoon per nacht. Wildkamperen is gratis. Houd er rekening mee dat je voor kamperen in het gebied langs Loch Lomond een permit nodig hebt tussen maart en oktober. 

Deze kost zo’n £3 en kun je hier kopen. Ook zijn er twee (gratis) Bothies op de route: leegstaande gebouwen die onderhouden worden speciaal voor hikers.

Veel meer dan 4 muren en een dak is het niet, maar stiekem is het best chill om een nachtje niet die tent op te hoeven zetten.

Hostels & cabins

Geen zin om een tent mee te slepen, maar vind je hotels te duur? Naast hostels kun je tegenwoordig op veel campings een wigwam, cabin of hobbit house huren. Kost je zo’n £20-40 per nacht.

Hotels & B&B’s

Wil je meer comfort ’s avonds na je wandeling en heb je het geld ervoor over, dan zijn er genoeg hotels en B&B’s om uit te kiezen langs de route. Hier betaal je zo’n £40-70 per nacht voor.

Baggage transfer

Als laatste is er nog de optie om je bagage te laten vervoeren. Heb je geen zin om een dikke backpack mee te slepen, dan is dit een fijne optie.

Zelf vonden we het op zich niet nodig, maar er was 1 punt op de route dat het misschien wel een hele fijne optie was geweest: tussen Inversnaid en Doune Bothy zitten 2-3 smalle richels erg hoog boven de oever van Loch Lomond.

Als die nat waren geweest, was dat absoluut geen pretje om overheen te lopen met een grote rugzak. Ik vond ze droog al een beetje tricky.

Mocht je halverwege de route toch besluiten dat je graag gebruik wilt maken van baggage transfer services, dan kun je op ieder moment instappen.

Er zijn meerdere bedrijven die het aanbieden, en bij iedere grote tussenstop of camping vind je wel folders. Er is zelfs de optie om het voor 1 dagje uit te proberen.

Vind je dit alles een beetje overwhelming?

In de praktijk valt het allemaal heel erg mee. Ja, het is belangrijk om een langere trektocht goed voor te bereiden, maar vergeet niet: voorpret is de beste pret.

Plaats een reactie