Misschien niet het eerste gerecht wat je verwacht met fazant, maar wel degelijk iets om op je lijstje te zetten. Fazant heeft ten opzichte van ander klein wild een vrij milde smaak en kan voor de beginnende wildfanaat soms moeilijk te bereiden zijn.
Het is een gevogelte dat al vrij snel te “droog” wordt klaargemaakt waardoor de smaak helaas niet altijd tot zijn recht komt.
Wil je toch aan de slag met deze prachtige vogel, en wil je je gezelschap eens verwennen met een fastfood achtige wild snack? Dan is dit recept een foolproof optie om mee aan de slag te gaan.
Je kunt dit gerecht zowel thuis als op het kampvuur maken. Wij maken dit gerecht in de dutchoven over een smeulend houtvuur. Omdat we frituren in dierlijk vet (ossewit) is het zeer belangrijk om open vlammen zo veel mogelijk te voorkomen.
Als de vlam namelijk eenmaal in de pan gaat kan je wel stellen dat de kans op een lekkere fazant “is gevlogen”.
Wat heb je nodig:
Recept op basis van 4 personen (of 2-3 bourgondische kampvuur genoten)
gefrituurde-fazantenborst
- 1 fazant of twee fazantfilets
- Een ruime hoeveelheid bloem (met 400 gram zit je altijd goed)
- 1 EL paprikapoeder
- 1 El komijn
- 2 eieren
- peper/zout
- 1 a 2 blokken ossewit (afhankelijk van je pan)
- Schuimspaan
Voor de koolsalade:
- 1 hele witte kool
- 1 wortel
- Scheutje karnemelk (half glas)
- Honing mosterd dressing, met voorkeur een grove mosterd waar honing in zit
- 250 ml crème fraîche
*Extra, een ingetogen middelzware witte wijn, bijvoorbeeld de pinot blanc of Chenic blanc wijnen.
Om te beginnen is het goed om te weten dat we voor dit recept gebruik maken van een aantal schalen en kommetjes. Voordat we überhaupt het vlees beginnen te snijden, zetten we een kommetje met de bloem en een kommetje met het ei neer.
De eieren splitsen we waarbij we alleen het eigeel behouden. Aan het kommetje bloem voeg je de paprikapoeder en komijn toe met een klein beetje zout en peper.
Vervolgens beginnen we met het maken van de koolsalade, het frituren gaat namelijk dermate snel dat je daar alle aandacht voor nodig hebt. Ook het vuur maken wij pas later aan.
Snijd de kool in kleine reepjes en doe hetzelfde met de wortel, zelf vind ik het binnenste van de kool het minst lekkere en voeg ik die meestal niet helemaal toe. De ratio wortel/kool is ongeveer ⅔ kool en ⅓ wortel. Meng vervolgens de groenten in een grote kom met 2 a 3 eetlepels honing mosterd en de 250 ml crème fraîche en een half glas karnemelk. Voeg peper en zout naar smaak toe.
*Tip: Een klein scheutje appelazijn smaakt ook erg goed door deze salade.
Zet de kom even opzij zodat de groenten mooi op smaak komen. Hierna hoef je deze namelijk alleen nog maar te serveren. Het lekkerste is de salade na minimaal een uurtje.
Wanneer je hiermee klaar bent is het tijd voor de nuggets.
Begin met versnijden van het vlees. Maak de stukken niet te klein maar zeker niet te groot. Je wilt namelijk dat ze gegarandeerd garen maar zonder alles kapot te frituren. Zorg dat je stukken ongeveer even groot zijn om een gelijkmatige garing van alle nuggets te bevorderen.
Rol vervolgens eerst de stukken vlees door het bloemmengsel, dan door het ei en daarna nogmaals door de bloem. Plaats de stukken vlees even in een kom of op een snijplank.
Wil je een iets wat dikkere korst herhalen dan het proces nogmaals? Wanneer alle stukken zijn voorzien van een jasje is het tijd om het vuur op te stoken. Waarom nu pas? Nu heb je veel minder vieze handen en nagels dan wanneer je eerst je vuurtje stookt.
Wij gebruiken voor dit vuur een tipi vuur waarbij we in korte tijd veel hout kunnen branden zodat we een mooie hoeveelheid kolen krijgen. Doordat we werken met een sleutelgat vuur kunnen we altijd nog extra hout op veilige afstand van onze pan met heet vet branden.
Laat de dutchoven langzaam warm worden met 1 a 2 blokken ossewit in de pan met het deksel gesloten. Ossewit is een dierlijk vet die een geweldige smaak geeft aan je eten.
Niet de gezondste optie maar wel de lekkerste. Kijk af en toe of je vet warm genoeg is door ofwel een klein stukje vlees met de schuimspaan in het vet te leggen of door een stukje brood in de pan te laten vallen. Wanneer dit goed schuimt is je vet warm genoeg.
Het onderhouden van een geschikte temperatuur kan, vooral in het begin, lastig zijn op een kampvuur. Wees daarom klaar om achter elkaar alle nuggets te maken om te voorkomen dat de buitenkant veel sneller gaart dan de binnenkant.
Serveer je nuggets op een mooie plank, steen of bord samen met de koolsalade en een goed glas wijn. Ben je meer van de bieren? Probeer dan eens een bierbeslag.